Fuktproblem i platta på mark och källargolv

Läs också informationsbladen ”Mark runt huset, dränering och kapillärbrytande skikt” och ”Fukt i mark och grund”.

En platta på mark angrips framför allt av vattnet och vattenångan i marken under, som strävar att vandra upp. Men även inneluften kan kondensera mot den kalla plattan. Läckage från installationer är också en orsak till skador.

Vattnet och vattenångan i marken

När betongplattan blir fuktig p.g.a. kontakten med marken, och det inte finns fungerande dränering, ordentlig värmeisolering under och/eller ordentlig fuktspärr, så är risken stor att organiskt material ovanpå plattan möglar. Träreglar direkt på betongen, kvarlämnade byggrester (spån, träbitar mm) är exempel på sådant organiskt material. Men även baksidan av mattor kan vara av organiskt material.

Hög fuktighet i golvet kan också skada t.ex. flytspackel som lagts ut direkt på betongplattan, och orsaka emissioner.

Själva limmerna för (plast-)mattor kan förändras, förtvålas, och både lukta och förlora funktionen.

Kondensation av inneluften

Normalt är en platta på mark / källargolv inte så välisolerat, men finns isolering ovanpå plattan och isoleringen är tjock samtidigt som luftfuktigheten i utrymmet är hög – så kan kondens ske där inneluften kan ta sig ner, oftast vid kanterna.

Läckage från installationer

I golvet, särskilt i äldre golv, ligger rör till värme och vatten ofta lagda dolt kors och tvärs. I moderna golv ligger de ofta synligt. Läckaget blir dolt och skadorna yttrar sig på samma sätt som om det vore vatten / vattenånga som var orsaken.

Mögeldoft, eller andra emissioner, från golvet

Om det luktar konstigt i utrymmet, och man misstänker golvet, kan det vara en metod att försöka lossa på trösklarna och lukta. Går det att lossa på golvsockellisten och lukta på golvet, så är det också en bra metod.

Lukt lagras lätt i den porösa betongen och kommer att avges långsamt upp i rummet igen. Så även om man river ut t ex mögligt övergolv, så kan lukten fortfarande finnas kvar. Ett sätt att kontrollera detta är att ta ca 1 m2 plastfolie, tejpa fast den mot betongen runt alla sidorna så att det blir tätt, låta ligga ett tag (minst en vecka) och sedan snitta upp ett litet hål i plast och direkt stoppa ner näsan. Då känner man om det finns lukt lagrad eller inte.

 

Du kan ladda hem denna sida; Fuktproblem i platta på mark

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>