Mögelproblem

Läs även informationsbladet om ”Mögel och röta”

Lukt

Det tydligaste tecknet på att man har ett mögelproblem är att man känner mögellukt. Den brukar beskrivas som ”unken”, ”stuga” och ”källare”.

Mögellukten är förstås inte trevlig att inandas eller lukta själv. Mögellukt lagras, som alla andra emissioner, i porösa material (kläder, stoppade möbler, gardiner men även betong, mineralull t ex). Det betyder att lukten kan stanna kvar väldigt länge efter att själva möglet tagits bort.

Hälsa

Mögellukt i sig är, troligen, inte farlig. Jag skriver troligen eftersom man idag diskuterar om lukten kan vara farlig eller ge upphov till allergier, men hittills är svaret att man inte vet.

Mögel är farligt att få i sig. Aflatoxiner i t ex jordnötter, kan vara cancerogena. Och det finns ingen större anledning att tro att mögel i byggnader skulle vara mindre farligt.

Synligt mögel

Mögel är ofta inte lätt att se. Mögel i byggnader är oftast vitt, som ett vitt puder eller vit bomull. En form av mögel är svartmögel, som alltså är svart.

Ett underlagstak, av råspont, kan vara missfärgat svart och ha vita ull-tussar i skymda hörn. Det svarta kan också vara blånadssvamp, men det är mer en definitionsfråga än praktisk. Blånadssvampen förstör inte byggnaden, men lever till skillnad från mögel på djupet i träet.

Förstör inte byggnader

Mögel lever endast på ytan av ett material och förstör därmed inte materialets styrka och hållbarhet.

Du kan ladda hem denna sida; Mögelproblem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>