Lukt

Lukt

Fukt luktar inte, men organismer kan växa med fukt som förutsättning och då kan det lukta.

Mögellukt

Den vanligaste lukten i det här sammanhanget är lukt från mögel. Den brukar beskrivas som ”unken”, ”stuga” och ”källare”.

Mögellukten i sig är, troligen, inte farlig men är förstås inte trevlig att inandas eller lukta själv. Jag skriver troligen eftersom man diskuterar idag om lukten kan vara farlig eller ge upphov till allergier, men hittills är svaret att man inte vet.

Mögellukt lagras, som alla andra emissioner, i porösa material (kläder, stoppade möbler, gardiner men även betong, minerlaull t ex). Det betyder att lukten kan stanna kvar väldigt länge efter att själva möglet tagits bort.

Undersökning

Mögelhund är ett välkänt sätt att få reda på om, och varifrån, det luktar mögel. Man skall dock vara medveten om att man måste vara en både kunnig hundförare och byggtekniker för att tolka vad hunden visar. Att det skulle lukta mögel från soporna under vasken kanske inte är samma sak som att det finns ett problem där.

Man kan undersöka själv, främst genom att stoppa in näsan och lukta. Andas in frisk uteluft först, så att du ”nollställer” näsan. Vid hårda material, typ betong, så kan man tejpa en m2-stor plastfolie runt om på betongen, vänta en vecka, snitta upp ett tillräckligt hål och omedelbart sticka in näsan.

Åtgärder

Lukten kommer från ett pågående mögelangrepp och det är viktigt att åtgärda det. Då kommer produktionen av lukt att upphöra.

Den lukt som magasinerats kan man sanera med ozon, vilket måste göras av en saneringsfirma. Ozon är instabilt och reagerar med första bästa, så djupt lagrad lukt, t ex i mineralull, kommer man inte åt.

Du kan ladda ner denna sida som pdf; Lukt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>