Fuktproblem i krypgrund eller torpargrund (uteluftsventilerad)

Krypgrunden utsätts för vattenångan i marken nedanför. Men även luftfuktigheten i uteluften påverkar krypgrunden, särskilt vår- och försommartid. Installationer i grunden kan läcka.

Vattnet och vattenångan i marken

Krypgrunden blir fuktig om det inte finns fungerande dränering. Dräneringen ligger inte alltid runt på utsidan, som ett med källare eller platta på mark, utan kan ligga i ledningsgraven i mitten också.

Vattenångan i marken kan tränga upp om det inte finns en ordentlig temperaturskillnad mellan marken och utrymmet, t ex genom värmeisolering på marken och/eller ordentlig plastfolie på marken. Plastfolien skall avslutas ca 10 cm från kantbalkarna.

Organiskt material i utrymmet, särskilt matjord och kvarlämnade byggrester kommer i så fall att börja mögla och lukta. Men även blindbotten, särskilt asfaboard, kommer att angripas.

Luftens fuktighet

Luften i utrymmet kommer utifrån och när utrymmet är kallare än denna luft, vilket inträffar under vår och försommar, så kan fukten i luften kondensera. Särskilt hörn och andra svårventilerade platser blir utsatta. Men även intill ventilerna kan vara platser som blir för fuktiga. I den fuktiga miljön kan mögel börja växa. Man skall alltid ha en ordentlig ventilation av utrymmet, men det behöver inte betyda att problemen upphör.

Mögellukt

Om det luktar konstigt i ett hus med krypgrund så är det ganska vanligt att misstänka något fel i kryputrymmet. Ofta är det kvarlämnat organiskt material eller matjord, eller otillräcklig ventilation, som ligger bakom. Asfaboard har också visat sig väldigt lättangripen.

 

Du kan ladda hem denna text; Fuktproblem i krypgrund

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>