Putssläpp på källarvägg

Detta blad baseras på fråga jag fick på ”Fråga om fukt – få svar inom 24 timmar!”

Fråga;

På en knapp kvm (nere från golvet och ca 30/40 cm upp på väggen) finns en missfärgning och något mögelangrepp. Det är en innervägg. Man föreslår att vi tar bort ytskiktet som är dåligt samt putsar om och målar med en öppen silikatfärg.

Svar;

Dräneringsrören leder bort vatten som förts dit i grusskiktet under huset (och skiktet utanför väggarna). Gruset under huset är, i så pass gammalt hus som ert, av sämre kvalitet än vad man använder idag och det sugs därför upp vatten den vägen istället för att fraktas bort till kanterna och rören. Det kan också vara att dräneringsrören upphört, helt eller delvis, att fungera.

Detta är inte alls ovanligt och, förutom det rent synliga (och kanske möglet) så är det inget större problem i de flesta fall. Ni har målat med en tät färg och det gör det inte lättare för fukten som sugs upp att torka ut.

Jag tycker att förslaget om att ta bort det som är dåligt, putsa i på nytt och måla det i en öppen färg är OK, fast jag skulle nog överväga att låta bli att måla om det är OK rent estetiskt.

Det är förstås inte i princip bra att fukt kommer in i huset, men det behöver inte ge problem. Det beror på vad man har på insidan och hur man tänker sig använda källaren. Förstås är det bästa att lägga om dräneringen och kontrollera fuktskyddet på utsidan. Detta är en omfattande åtgärd.

Om man bara tänker sig använda några rum i källaren mer kvalificerat så kan man mycket väl endast åtgärda fuktproblemet i dessa rum och låta de andra rummen vara fuktiga (en lösning som är vanlig i övriga Europa). Problemet är vanligen inte fukten i sig utan de skador den för med sig, t ex mögel. Tar man bort ”maten” som mögel kan leva (se det särskilda informationsbladet) på så får man inte heller någon påväxt.

Du kan ladda hem denna sida som pdf; Putssläpp på källarvägg

www.fuktinfo.se

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>