Kondens på fönster / svarta fläckar och mögel i hörnen

Många har problem med att det är fuktigt inomhus, särskilt i sovrummet. Det är kondens på fönstrets insida. Det syns ibland svarta fläckar och t.o.m. mögel, särskilt i hörn.

Trolig orsak

Det första man skall titta på vid sådana här problem är ventilationen. Finns det ventiler, på väggen eller springventiler vid fönstret? Är de öppna eller stängda?

Har man ovanligt mycket växter i rummet eller har man kanske luftbefuktning?

Om det bara handlar om kondens på fönstrets insida så kan det också bero på att värmen från radiatorn inte kommer åt att värma fönstret.

Enkelfönster kan också få kondens eftersom de är oisolerade.

Åtgärd

Förbättra ventilationen inomhus om det är det som är fel. En springventil per fönster och gärna frånluftsfläkt är en bra åtgärd.

Se till att den uppåtstigande värmen från radiatorn når fönstret. Flytta ut fönsterbänken, alternativt glesa ut den. Om det finns möjlighet (vattenradiatorer) så sätt in ett centralt termostat, vilket ger jämnare värme från radiatorn.

Komplettera med en extra ruta i fönstret.

 

Du kan ladda hem detta informationsblad här: Kondens på fönster, svarta fläckar och mögel i hörnen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>