Mögelangrepp på råspont

Jag fick en fråga; Vi har sålt vårt hus och besiktningsmannen upptäckte mögelangrepp på råspnten. Då tvättade vi den med kemiska medel (nov 2011).. En månad senare upptäcker vi att råsponten är fuktig. Det har den aldrig varit tidigare. Vår bes man säger då att vi bör byta ut all råspont. Men fortfarande undrar vi ju varför det helt plötsligt är fuktigt. Vi la nytt yttertak 2010 och det har aldrig varit fuktigt förut. Påväxten som var på råsponten har varit där i 6 år och aldrig växt ytterligare.

Jag svarade; Du kan läsa om fukt på vindar i mina informationsblad på hemsidan. Mögelangrepp på råsponten kan uppstå antingen genom att det läcker genom yttertaket – då är antagligen angreppet begränsat i omfång – eller genom att (fuktig) inomhusluft läcker upp och kondenserar på den kalla vinden – angreppet är då troligen mer utbrett. Det kan ibland finnas avloppsluftningar som avslutas på vinden (felaktigt om de inte har en vakuumventil) – de skall dras upp över tak.

Det låter som att du hade ett utbrett angrepp på råsponten (det har varit i 6 år, det har inte växt ytterligare) – annars förstår jag inte åtgärden med avtvättning (var det besiktningsmannen som rekommenderade detta). Var angreppet utbrett? Luktade det?.

När du skriver att råsponten var fuktig – var den det lokalt, hur upptäckte ni att den var fuktig och hur yttrade det sig?

Att byta råsponten utan att veta varifrån fukten kommer verkar inte genomtänkt.

Jag återkommer så snart jag fått ovanstående frågor besvarade.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mögelangrepp på råspont

 1. Bo Johnsson skriver:

  Hej Björn!
  Intressant frågeställning.
  Om du kommer ihåg så har jag haft detta med att fuktkvotsmätaren inte stämmer i vissa lägen, min teori är att det finns salter med i sammanhanget, detta har också kunnat konstateras i mikroskop. Frågan är om inte den kemikalie som de har använt, innehåller salter som tar till sig fukt. Jag håller på att testa denna tes med ett antal träbitar som har behandlats, de hänger nu i ett kallager.
  Om inte förr så kanske resultatet redovisas vid nästa Byggdoktorträff.
  Ha det bra
  Bosse Johnsson, Kalmar Fuktteknik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>