Läckage i tak med två ”täta” skikt

Jag fick en fråga; Jag har upptäckt en 5×5 cm ”fläck” i taket. Enbart på ett ställe. Ingen vind ovanför utan plåttak med papptak pålagt ovanför. Papptak i gott skick, inga tydliga sprickor eller hål i skarvar. Många minusgrader i två veckor, dessförinnan milt. Just nu snöfritt på taket, endast kommit ett par centimeter totalt den här vintern. Pappen har rest sig något precis ovanför fläcken, men är annars i bra skick.

Jag svarade; du skriver att pappen rest sig något, vilket får mig att misstänka att något har häntjust där för att pappen skall börja resa sig. Är det så enkelt så ligger orsaken till din fuktfläck där. Problemet med ditt tak är annars att du har två täta skikt, dels det gamla plåttaket och dels papptaket. Ett läckage i t ex en skarv i papptaket leder till att vatten tar sig genom, hamnar på plåttaket, rinner på detta till det kan ta sig vidare in. Denna plats behöver inte vara i närheten av det ursprungliga läckagestället. Därmed svårt att hitta och reparera. Om man utgår från där det rest sig (vilket är rakt ovanför fuktfläcken, skriver du), och även letar ovanför (i takfallet) om det kan finnas någonstans som vatten kan ta sig in – finns det en skarv som ser mystisk ut, en genomföring mm där? Annars är det bäst att koppla in en sakkunnig så att man får experthjälp att hitta läckagestället.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>