Fuktfläckar i taket

Jag fick följande fråga; Jag undrar varför det är mörka fläckar i tapeten uppe vid taklisten. I min dotters rum en ganska stor mörk fläck på ca 2-3 cm i diameter. Kan det vara så att det läcker in vatten utifrån?

Jag svarade; Det skulle kunna vara vatten som läcker in, och i så fall är frågan – hur ser taket ut ovanför? Är det ”platt” tak eller är den en vind? Ligger alla fläckarna vid yttervägg?

Eller så kan det vara särskilt kallt på de platserna och det är luftfuktigheten som kondenserar, och i så fall är frågan – har ni kondens på fönster? Har ni många växter, är det särskilt varmt och kanske fuktigt inomhus?

Jag bad om foton.

Den första visar takvinkeln och man kan se att det är fuktigt i själva hörnet och på en spikskalle till vänster som hörnet.

Det andra fotot visar ett fönster i huset. Det är onormalt mycket kondens på fönstret.

Huset visade sig ha vind.Man lade också till att när det har varit minusgrader ut på vintern, så händer det att det droppar vatten uppifrån fläkten ner över spisen  när temperaturen stiger till O.

Jag svarade; Det verkar som du har onormalt hög luftfuktighet – kondensen på fönstret tyder på det. Likaså kan problemen vid fläkten också förklaras av det.

Du har visserligen många växter men det krävs troligen mer för att få så hög fuktighet. Har ni stängda ventiler? (jag har inte fått svar på detta)

Fläckarna på tapeterna, hörnet och i synnerhet spikskallarna i taklisten har troligen fått kondensutfällning eftersom de är kallare än omgivningen. Spikarna går ut i en kallare zon, det är troligen kallare i takvinkeln och fläckarna kan vara kondens som sugits in. Det är inte direkt troligt att det är taket som läcker eftersom ni har vind ovanpå (har du förresten varit uppe i den – hur ser den ut?

Björn Becker, Fuktinfo

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>