Fukt på vinden

Jag fick följande fråga; hej! har på vinden i ett enplanshus hittat både fuktskador på råsponten och vitmögel. Vid närmare undersökning har även den yttersta takstolen vitt mögel på sig.Bör man dra öronen åt sig vid husköp när man funnit mögel även på takstol?

Har anledning att tro att det är vatten utifrån som är orsaken då det finns svarta fält på träet, eftersom möglet på takstolen även finns ner mot isoleringen (stenull
/gullfiber ). Finns det anledning att tro att det finns mer mögel även i isoleringen?

Jag svarade; Skadorna kan bero på två saker; antingen att yttertaket läcker (vilket du verkar ha funnit tecken på) och / eller att det läcker upp inneluft genom otätheter i bjälklaget i utrymmet ovan isolering och under yttertak.

Om det är enbart den andra orsaken så är kanske risken att möglet sprider sig till andra, troligen torrare, platser liten. Men är det vattenläckage så kan det mycket väl orsaka skador långt ner i ytterväggarna.

Att hitta läckagestället i det första fallet är kanske inte så svårt, det är ju bara att titta / leta var vattnet verkar komma in och titta på utsidan om man hittar någon förklaring. Är det ett horisontellt (”platt”) tak kan det vara lite svårare, eftersom vattnet kan ta sig in ett stycke från där det tränger vidare in i huset. Men som helhet är detta problem lättare att åtgärda än om det läcker upp inneluft. I det fallet gäller det att hitta alla otätheter och täta dem; runt takluckan, runt genomföringar mm.

Läs mer i det särskilda informationsbladet!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>