Avfuktare i krypgrund eller torpargrund

Jag fick följande fråga; Har låtit göra besiktning av min krypgrund (torpargrund), huset är byggt -90. Den relativa fuktigheten var 60%. På bjälkarna sitter det tryckimpregnerade plankor och mellan dem en botten av tjock masonit. Masonitskivorna hade ett som ett tunt dammskikt, enl besiktningsföretaget var det mikrobiell påväxt. Ingen lukt eller andra skador.Tror du jag behöver en avfuktare?

Jag svarade; Har du läst informationsbladet om krypgrunder?

Är huset korrekt byggt 1990, med någon form av avdunstningshindrande skikt på marken och ordentlig ventilation, så styrs fuktigheten i en krypgrund av uteluftens fuktighet. 60% reltv fuktighet låter därför inte särskilt ovanligt. Den relativa fuktigheten i en krypgrund pendlar från 60% upp till nästan 90% enligt mätningar på SP.

Dock är fuktigheten i krypgrunden ofta så hög att mögel lätt kan växa på det organiska materialet på bjälklagets undersida, i ditt fall på blindbotten. Inte heller detta är särskilt ovanligt.

Det finns de som tycker att man skall stänga alla ventiler och montera en avfuktare för att få ner fuktigheten. Avfuktaren kommer att sänka fuktigheten i utrymmet, men det kommer fortfarande att finnas risk för kondens i kalla zoner och lukt och radon från marken kan fortfarande ta sig upp.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (gamla provningsanstalten) har skrivit om detta, se http://www.sp.se/sv/index/services/moist/crawl_space/sidor/default.aspx

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>