Utfällningar i källarvägg i suterränghus

Jag fick en fråga; Jag bor i ett tvåvånings sluttningshus. Nu har jag märkt att det på den bakre sidan finns utfällningar av saltkristaller på nedre delen av innerväggen. I ett par av rummen är cementen målad, och där har färgen ställvis släppt.Jag känner dock ingen mögellukt. På ytterligare en del finns det träpanel så jag kan inte se hur cementen mår därunder.

Allt detta beror troligen delvis på att jag i överdriven energispariver har haft värmeelementen på den väggen avstängda i nästan ett år (fast i ett par av rummen finns inga element ändå).

Och dessutom att det blev skador på stuprännorna förra vintern som sen åtgärdades lite för sent, innan dess var det några rejäla störtregn då vattnet bara forsade ner från taket rätt ner i marken intill väggen ifråga.

Nu undrar jag hur allvarligt det här är. Kräver det någon akut åtgärd eller räcker det med att fixa stuprännorna (redan gjort) och avvakta? Hur ska man göra med ventilerna, ska de vara öppna även på vintern? Bör man sätta in en fläkt med fuktsensor? Eller någon annan åtgärd?

Jag svarade;  Ligger ett hus i en sluttning så kommer vatten som rinner nedför berget att angripa huset på ovansidan. Därför är det viktigt att dränering och fuktskydd fungerar bra på den sidan. Går stuprören (hängrännorna?) sönder ökar det på vattenmängden i marken.

I ditt fall skulle det, turligen, vara så att det är de trasiga hängrännorna som fått vattenmängden i marken att öka till över den gräns som dräneringen förmår stoppa. När du nu åtgärdat dem så skulle det i så fall räcka att titta om skadorna förvärras eller t.o.m. återgår.

Dina kristaller tyder på att vatten tar sig igenom betongväggarna och tar med sig salter och sedan fälls ut på insidan, när fukten avdunstar. Att färgen släpper är tecken på samma sak, att det finns vatten / fukt i väggen. Rimligen borde du ha samma problem bakom träpanelen och det borde kännas någon lukt (om du skruvar ur proppen och lossar plastskivan på en stickkontakt i väggen – om den finns förstås – känns det något då?). Eftersom det alltid skall sitta ett fuktskydd på utsidan av huset, som skall skydda vid de tillfällen som dräneringen inte orkar fullt ut, så gissar jag att du borde göra om dränering och fuktskydd på baksidan av huset, i alla fall.

Att radiatorerna varit avstängda innebär bara att fukten som tränger igenom tar länge tid att torka ut.

Du frågar om ventilerna skall vara öppna på vintern – är det vanliga uteluftsventiler i väggarna? Eller …? Det är klart att ett ventilerat rum är bättre än ett oventilerat, men jag kan inte se att det skulle ha någon direkt inverkan på kristallerna och fuktgenomträngningen i väggen.

Hur gammalt är huset?

Jag fick följande komplettering;  Tack för all information. Huset är från 1980 och tillbyggt 1983.

Jo, det var en hängränna som hade blivit skadad så att vattnet bara rann rakt ner. Det kan finnas ännu en bidragande orsak till det hela, det finns en elektrisk vattenpump (vi har egen brunn) i ett rum längst i nordväst (huset ligger i sydsluttning), och den stod och läckte i två månaders tid när vi var bortresta under sommaren, så det rann vatten ner på golvet (stänkte också en del direkt på väggen) och därifrån ner i en golvbrunn. I det rummet finns nu lite saltkristaller på (den omålade) väggen, och i nästa rum österut har färgen flagnat längst ner i kanten av väggen. I ytterligare nästa rum åt öster finns det också lite avflagnad färg och saltkristaller, men bara i ena (västraste) hörnet, längre bort åt öster är allt i sin ordning. Under det rummet finns en cementgrop som är en en gång påbörjad men aldrig färdigställd simbassäng, och det lustiga är att där nere finns inga synliga tecken på fukt överhuvudtaget, lite ”källarlukt”, men ingen tydlig mögellukt, och inga synliga skador på de träplankor som sitter fast i hörnen mellan golv och vägg. Fast det ligger en matta på golvet därnere så är mattan kruttorr på undersidan. Man tycker ju att skadorna borde vara värre ju längre ner man kommer, men det är de inte.

Väggen med träpanelen ligger i den del av huset som tillbyggdes år 1983, längst åt öster, och den hängrännan har fungerat som den ska. Det finns ett litet hål i panelen, och där luktar det lite ”gammalt”, men ingen utpräglad mögellukt. Kanske den delen har klarat sig, även i och med att det inte finns några tecken på fukt i angränsande delar av huset. Kanske de gjorde bättre dränering för tillbyggnaden, vem vet.

Jag svarade;  Så länge ni inte själva upplever några problem så är det ju bra.

Annars är ”källarlukt” och ”luktar gammalt” vanliga beskrivningar av mögellukt. Så om ni känner för det så rekommenderar jag er att ta in en s.k. Byggdoktor som kan göra en fullständig utredning och åtgärdsförslag.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>