Kondens på fönster

Jag fick följande fråga; Varför blir det kondens på mina 2+1 fönster(2 glas isolerruta på insida och en glas på utsida. Kondensen blir på den yttre enkla rutan.

Jag svarade; Det kommer in fukt / vatten mellan rutorna och sedan förångas det och lägger sig på den yttre, kallare, rutan. Ventilationen är dålig mellan rutorna och man springa mellan bågarna måste finnas runt om.

Alternativt så är det tvärtom, man har (felaktigt) tätat mellan den yttre bågen och den inre (det skall som sagt vara öppet och möjlighet till ventilation) och det har kommit in vatten som förångas – kondenserar – förångas igen osv.

Professor Lars-Olof Nilsson (institutet@telia.com) har kompletterat med; En vanlig anledning till kondens på det yttre glaset är att tätningslisten mellan den inre bågen och karmen inte tätar ordentligt. Varm luft inifrån strömmar och ger kondensutfällning.

21 september, www.fuktinfo.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>