Fuktfläck i källarhörn

Jag fick följande fråga; I en källarlägenhet har vi fått en fuktgenomträngning i ett hörn i husets souterrängdel. Skadad del är ca 10 cm hög och 50 cm lång. Tapetsering har skett direkt på betongväggen. Efter att ha rivit bort tapeten på det skadade stället torkade fläcken upp på ett dygn. Kan vi täta väggen inifrån innan vi tapetserar? Vi har också diskuterat att sätta stålreglar i väggen och på dessa en skiva som tapetseras. Därigenom får vi en luftspalt som vi tror skall förhindra ny fuktgenomträngning.

Jag svarade; Fuktgenomträngning sker pga att det kommer in fukt utifrån. Det räcker alltså inte att täta på insidan, eller skapa en luftspalt (luftspalten förhindrar inte fuktgenomträngning), utan man måste se till att vatten inte kan ta sig in. Är det gammal dränering? Är det något som hänt som kan förklara fuktgenomträngningen? Det verkar enligt din beskrivning ligga nere vid betonggolvet – korrekt?

Det är alltid bra att använda stålreglar istället för träreglar, men, som sagt, det viktigaste är att stoppa fuktgenomträngningen.

Återkom med detaljer kring väggen och området kring där det tränger in fukt.

Jag fick till svar; Hörnet där fuktgenomträngningen sker ligger ca 2,5 m under marknivå. Dessutom är det mycket trångt och besvärligt att gräva. Väggen är en gjuten betongvägg. Tanken med stålregler och luftspalt är att det skall bli tillräcklig ventilation mellan vägg och en på stålreglerna monterad skiva för att ventilera bort fukten. För att få en viss ventilation skall det finnas en luftspalt på ca 1 cm mellan skivan och taket. Fuktgenomträngningen är inte mer än att väggen torkade upp på ett dygn när vi tog bort fotlist och 20 cm av tapeten.

Jag svarade på detta; Mina kommentarer kvarstår – det är inte tillförlitlig lösning att gömma skadan bakom en skiva. Även om den har luftspalt bakom. Snarare är det värre att bygga för den.

Om ni inte vill åtgärda på utsidan – kan ni låta väggen vara öppen så att den verkligen hålls torr. Det är nog enda lösningen som jag skulle kunna tänka mig – då kan man dessutom se om det blir värre eller överhuvudtaget vad som händer.

Jag har utgått från beskrivningen att det är en ”fuktgenomträngning” och att det alltså inte är rumsluft som kondenserar nere i en (kall, oventilerad) hörna. Att det torkade upp när man tog bort tapeten stämmer med tanken att fukten kommer utifrån.

18 september 2011, www.fuktinfo.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>