Färgsläpp på husets sockel – är det för tät färg?

Jag fick en fråga; Min grund har drabbats av plötsliga stora färgsläpp.Dessa kom under den stränga kylan i december månad. Bor i ett parhus byggt 2002, tyvärr med 1-stegsprincipen. Det märkliga är att grannens grund inte alls har drabbats trots att huskropparna sitter ihop utan någon avgränsande faktor. Jag målade om grunden 2009. Kan detta vara orsaken? Har det blivit för tätt? Fick gjort en fuktmätning av huset sommaren 2008 och då var värdena fullt normala.

Och jag svarade; Om färgen på din grund släpper när det blir kallt och din grannes inte gör det så måste det, eller i alla fall verka väldigt troligt, att det har att göra med något som gör just din huskropp annorlunda. Eftersom det är ett parhus så verkar det inte troligt att dränering, isolering mm är olika. Du har ingen onormal fuktighet enligt mätning, säger du, och det talar väl för att det är ett ordentligt bygge.

Det enda är, enligt din uppgift, som skiljer är att du målat om med en typ av färg. Frågan är förstås om grannen målat om, och i så fall med samma typ av färg?

Om färgen släpper och den skulle ha frusit loss så borde delar av putsen lossnat också, i alla fall här och var. Har den det?

www.fuktinfo.se 14 mars 2011

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>